DAVIS PARK SHADING STRUCTURE

Architectural Design Principles at the Rhode Island School of Design | Spring 2009 | Critic: John Hartman

The Architectural Design Principles Studio at RISD starts with a collaborative design-build exercise. For this project we were assigned to design a structure which could provide seating or shading in Davis Park, a public park located in Providence. The only construction materials allowed were wood members and rope. In our group, our goal was to be economical, and our design approach was to merge the art of weaving with space structure methods, for the design of a dynamic piece. In our final proposal, the interweaving of wood and rope allowed for the assembly of a sculptural pavilion through which people could walk safely. Although our project did not provide as much shading as we hoped, it challenged us to learn about innovative design solutions, strength of materials, structure and the power of connection details.
 

THE FINISHED PIECE

THE CONSTRUCTION PROCESS

THE MODEL-MAKING PROCESS